BAHAN:
1 1/2 CWN TEPUNG GANDUM
2 CWN GULA + 2 CWN AIR PAIP
7 BJ TELUR
3/4 SUSU PEKAT
2 SUDU BESAR SODA
1 SUDU BESAR PENUH MAJERIN( akak guna mentega)
ESEN VANILA
CARA:
1. AYAK TEPUNG DGN SODA.
2. BUAT GULA HANGUS DAN SEJUKKAN.
3. PUKUL MAJERIN DAN SUSU PEKAT HINGGA PUTIH.BUH ESEN VANILA
4. MASUKKAN TELUR SEBIJI SEBIJI.
5. MASUKKAN GULA HANGUS DISELANGSELI DENGAN TEPUNG.
6. ACUAN LOYANG DISAPU MAJERIN DAN TUANGKAN ADUNAN KEK KE DALAMNYA. BAKAR. PASTIKAN OVEN DIPANASKAN DULU......
1 1/2 CWN TEPUNG GANDUM
2 CWN GULA + 2 CWN AIR PAIP
7 BJ TELUR
3/4 SUSU PEKAT
2 SUDU BESAR SODA
1 SUDU BESAR PENUH MAJERIN( akak guna mentega)
ESEN VANILA
CARA:
1. AYAK TEPUNG DGN SODA.
2. BUAT GULA HANGUS DAN SEJUKKAN.
3. PUKUL MAJERIN DAN SUSU PEKAT HINGGA PUTIH.BUH ESEN VANILA
4. MASUKKAN TELUR SEBIJI SEBIJI.
5. MASUKKAN GULA HANGUS DISELANGSELI DENGAN TEPUNG.
6. ACUAN LOYANG DISAPU MAJERIN DAN TUANGKAN ADUNAN KEK KE DALAMNYA. BAKAR. PASTIKAN OVEN DIPANASKAN DULU......
No comments:
Post a Comment